My Writings. My Thoughts.

Apabila Member buka lagu raya..

At » Monday, August 31, 2009 // 0 Comments »
dah masuk 12 hari puase. aku mula demam panas+selesema+pening kepala.. disebabkan duk dalam air-con lame sgt .. tup2 keluar trus rase semacam.. balik bilik trus demam dengan rase panasnyer.. 3-4 hari baru mula baik..
samb pada time mengepos. lagu raya tetibe menerjah ke telinga ku.. hurm. ni mesti mamat _ _ _ _ membuka lagu.. dah agak pon.. hurm.. apekan daya, member semua duk jauh2.. x rase lah klu duk dekat. hahaha..

KawaN & FrienDs

At » Monday, August 24, 2009 // 4 Comments »





haiwan juga mempunyai sifat yang semulajadi, saling mengenal antara satu sama lain. tetapi disebabkan haiwan mempunyai otak tetapi tidak mempunyai akal fikiran, maka haiwan tidak boleh berfikir. manusia seharusnya memikirkan kejadian disekeliling, itulah kegunaan akal fikiran. belajar mengenal, melihat dan juga mentafsir. oleh itu, sama-samalah kita renungkan. selamat beramal.
kepada semua blogger , salam ramadhan









bulan ramadhan menyinar CAhaya

At » Monday, August 24, 2009 // 0 Comments »
salam ke 3 di bulan ramadhan.
hari nie agak kegirangan hatiku sedikit sebab org yang langgar bumper krete aku tu dia tepon balik. rupe2nya dia kt hospital tgh menyambut kelahiran anak .. memang x disangka sebab bulan ramadhan ini menguji kesabaran seseorang.. kesabaran aku. kesabaran dia sebagai seorang ayah menyambut cahaya mata..
hari ini jugak aku terase kesenangan untuk menjalankan sesuatu kerja sebab mungkin hati yg resah sebelum ni telah bertukar perasaan.. ape2pun kepada semua blogger. selamat menyambut ramadhan dengan sebaik-baiknya. selamat beramal ;)







aPAbila Bulan Ramadhan penuh dengan Dugaan

At » Monday, August 24, 2009 // 2 Comments »
huh.. hari ahad 2 ramadhan.
hari yg paling memenatkan kan aku dengan hari yang agak tension.. why?
actually petang ahad berjalan2 ke bazar ramadhan, huh.. x disangka2 ade plak mamat + family2 dia langgar bumper krete aku. huh, nak naik angin tol aku arini. trus2 aku keluar sound direct. ' awk reverse x tgk belakang ker'.. mamat tu jwb, ' mintak maaflah, sy x nampak krete awk'.. nanti awk hantar kat kedai krete kat bla..bla..bla..' .. huish.. tau plak aku jalan kt BP nie.. sengal tol mamat tu.. lastly dia bg no tepon suruh contact apabila nk claim or btulkan bumper.. bumper tu terkeluar n kene rivet..

balik2 dari bazar ramadhan, aku try call nk bgtau tempat untuk betulkan bumper krete tu.. hairan sungguh sebab 10 kali call x diangkat. msg x dibalas.. huh, jage ko DY4808.. aku ingat no plat krete ko.. aku langgar side mirror krete ko plak.. hampeh.. kalau aku tau, aku mintak trus RM150 untuk repair balik. memang malang masih berbau..

setibe di depan bilik kolej, tetibe cari kunci bilik xde.. huh, ni mesti tertinggal kat dlm bilik.. aku survey dari tingkap. hah, dah agak 100% da... dlm mase 20 minit aku cari jalan untuk mengambil kunci tu.. lastly dpt gak kunci.. dapatlar aku masuk bilik..

time berbuka puase memang x senang langsung.. tepakse aku keluarkan modal nk kene repair skit bumper tu..

dengan test & xsignment yang banyak, xdapt lar aku study dgn tenang.. disebabkan mamat sengal + ubi tu.. disebabkan bulan ramadhan, mungkin ALLAH nk menguji hamba-Nya dengan ujian2. salam...





Ahlan Wasahlan ya RAmadhan

At » Saturday, August 22, 2009 // 0 Comments »

salam ramadhan kepada semua blogger kt malaysia. semoga ramadhan kali ni kita dapat manfaatkan dengan sebaiknya,

salam..







Work..Work..

At » Wednesday, August 19, 2009 // 6 Comments »






very simple example when plasticity human just doing the some activity in some place.
we must follower them.









HELP ME ! MY FRIENDS

At » Tuesday, August 18, 2009 // 2 Comments »
antara kerbau dan beruang, mana lebih berat? teka...

kawan yang baik selalunya kawan yang menolong ketika susah dan senang..
kawan yang makan kawan selalunya dialah yang akan kerugian.
kawanlah pada kawan yang baik. baik budi pekerti, baik budi bahasa, baik tutur kata & baiklah.
selagi boleh berkawan, jangan sia-siakan kawan itu.
salam...






New DWsigned. we Must Try..

At » Monday, August 17, 2009 // 2 Comments »



-2+ Weekend House-
The new design is a container house with a difference - it's made with containers manufactured expressly for housing (vs. cargo containers). Designed by Jure Kotnik Arhitekt. It is pretty!"As opposed to the other container projects, which mostly feed on the excess of available cargo containers, ConHouse pushes the development of containers manufactured especially for housing and office purposes." The 2+ Weekend House is a two-level mini housing unit composed of two containers perpendicular to each other.
The upper container provides a projecting roof above the entrance as well as serves to shelter the back terrace.
The ceiling of the bottom container is also a terrace of the first floor. "The system's modular nature enables containers to be added to or subtracted from the compound as needed, so that the ConHouse can grow or contract depending on the actual spatial needs of the people using it. Lower prices of such live/work units make them competitive as compared to traditional housing and are intended to increase the number of home-owners, who can then use the extra cash to expand their living space or invest more into interior design."
at malaysia, it maybe the crazy house cause the people cannot see the creative n innovative system they used. maybe the environment in some place not same.
why we did't try/apply this design in malaysia. we are the civil engineer..








UNtittLe

At » Sunday, August 16, 2009 // 0 Comments »
4 tanda atau alamatnya taubat telah diterima :
1. Putus hubungan dengan kawan-kawannya yang tidak baik dan bersahabat dengan orang-orang soleh
2. Menghentikan semua maksiat dan rajin melakukan ketaatan.
3. Hilang rasa kesenangan kepada dunia pada hatinya dan selalu ingat akan kesusahan akhirat 4. Percaya kepada jaminan Allah dalam urusan rezekinya lalu menyibukkan diri menunaikan perintah Allah

Maka bila terdapat semua sifat itu maka dia termasuk dalam ayat yang bermaksud: "Sesungguhnya Allah kasih pada orang yang bertaubat dan kasih pada yang suka bersuci".
Kemudian dia berhak memperolehi daripada orang lain 4 perkara iaitu:
1. Mereka cinta kepadanya kerana Allah telah cinta kepadanya
2. Mereka akan memeliharanya dan selalu mendoakannya
3. Mereka lupa terhadap dosa-dosanya yang telah lalu
4. Mereka selalu membantu dan mendekatinya

Manakala Allah akan memuliakannya dengan 4 perkara:
1. Melepaskannya dari dosa sehingga seolah-olah dia tidak pernah berdosa
2. Dia dicintai oleh Allah
3. Dia dipelihara dari gangguan syaitan.
4. Dia diamankan dari rasa takut sebelum keluar daripada dunia ini








Task yang tidak adil daripada Centre for Humanities and Communication Studies

At » Saturday, August 15, 2009 // 2 Comments »
مَسَاءَ الخَيْر
كَيْفَ حَالُكُمْ؟

salam pendahuluan dari aku.. sem ni belajar bahasa arab. salah satu subjek wajib walaupun aku budak engineering. xsalah belajar bahasa walaupun ape yang kite belajar tu kekadang tidak digunakan. member2 yang ambil bahasa sepanyol, jepun, cine lagi lar ramai. berderet2 berbaris kat kaunter fakulti bahasa untuk 'register' nama.
sem ni kene buat task utk bahasa arab. buat lakonan spontan di atas pentas beserta subtitile.. huh, pembahagian task yang berat sebelah. baik aku wat acara memasak ataupun memcipta roket. memang x adil langsung. kenapa pengurusan fakulti bahasa x menyemak/kaji task yang diberikan. lecturer bahasa plak skema, ikut task 100%. group aku lar yg kene wat lakonan sebabkan kump aku ramai. tp, kalau pembahagian markah tu lebih senang pada lakonan, itu aku setuju.. di harap unit MPP bahagian akademik mengambil berat masalah ketidakadilan dalam pembahagian task pada sem ni. terpaksalah kitaorg mencari video or lakonan arabic dlm youtube untuk dikaji. salam..







BALIK kampung MUAR

At » Wednesday, August 12, 2009 // 3 Comments »
Huh, seminggu lebih kampus UTHM ditutup.. agak2 nyer mesti boring duk rumah.. hahaha.. balik nanti boleh lar aku merempit kat jalan bp-muar utk hilangkan tension..
minggu nie rase something wrong x kene.. ntah lar agak2nyer ape yang akan berlaku selepas nie..
mungkin sebab aku kene berubah, mungkin juga sebab aku kene betulkan keadaan..
hurm.. aku lah org yang balik last skali. tutup pintu bilik, tutup tingkap, lampu. sebagai langkah keselamatan.. hahaha.. bilik G4B-001 kolej kediaman tun dr ismail UTHM.. bilik mcm pejabat +stor+mcm2 ade..
i see... i will
transform to be better from tomorror, maybe i want someone caring to me and maybe i want someone to be my idol. what happen to my life just now is it take time to understand cause i not same with another people. i want excellent one day, i want my parents happy and proud because their my parent.
actually, i remember about last tragedy who happen to me. it show to me how the effect to my future life. may ALLAH protect me again.. salam ..






UTHM akan berwajah Baru

At » Wednesday, August 12, 2009 // 0 Comments »

map peta nie adalah struktur lokasi campus yang sedia ada dan juga under construction.. lagi 3 tahun, projek mulai siap. semoga UTHM terus membangun..
salam...






SEHARI SEBELUM CUTI H1N1+ SEMESTER

At » Monday, August 10, 2009 // 0 Comments »
Bile diperkatakan tentang cuti H1N1, semua universiti dah ambil cuti sebagai langkah-langkah menangani wabak ni.. x terkecuali uthm sebagai universiti yang ke berapa belas mengambil cuti H1N1.
Setelah berusaha membuat nota n mengulangkaji untuk test 1 pada minggu ni. tetibe dengar khabar uthm akan ditutup pada hari rabu 12 august 2009. hurm.. buat penat den jer bersengkang mata wat nota.. dah lar subjek geology. 80% teory.. mane x tension kepala ni wat nota.
Khabar angin bahawa uthm akan ditutup selepas selesai konvo memang benar.. sebab depa nak selesaikan dulu aktiviti wajib universiti.. apapun TAHNIAH kepada graduan yang telah berkonvo.
Cuti semester memang banyak kerja nak wat.. firstly subjek killer memang lah kene study slalu.. sebab nyer aku xpaham sgt abg MAIL mengajar.. time mengajar + wat lawak.. ketawa + lupe.. satu kesilapan disitu.. hahahaha
salam....
p/s aku x puas hati dgn ajk pertandingan memancing.. result nye aku xtau lagi.. kambing tol...







PERTANDINGAN MEMANCING PALING SENGAL

At » Sunday, August 09, 2009 // 0 Comments »


BENGANG KEPADA AJK PERTANDINGAN MEMANCING.

Merujuk kepada kenyataan diatas, aku memang x puas hati dgn ajk pertandingan memancing.. bukan aku jer yg x puas hati.. pemancing2 luar uthm pon sama..rule dalam pertandingan memancing punyerlah banyak. hampir 15 kot kalau x silap.. sampai 2 page kertas separuh A4..
tapi last2 minit apabila tiada pemenang, semua depa tibai.. rule in fishing yg depa ckp x boleh digunakan dan akhir sekali boleh digunakan. contoh:

1) Penggunaan organ dalaman haiwan seperti usus, hati, dll x dibenarkan semasa pertandingan. ->yg ini dah boleh guna pada pertambahan masa 2 jam.
2) Penggunaan pelampung x dibenarkan, hanya teknik pancing dasar dibenarkan. ->ini pon sama gak.
3) Hanya ikan yang berat akan ditimbang semasa perta
ndingan dan akan dikira. -> yang dapat ikan kecil x dikira. nk ikan 500gram - 500kg ke atas kot baru leh depa puashati.
4)-15) aku x ingat peraturannye sebab kertas tu aku dah wat lap tangan. HAHAHA..

pertambahan peraturan yg dibuat oleh pembesar suara:


15)+ 1) semua peserta boleh menggunakan apa cara sekalipun untuk mendapatkan ikan
.. -> nie rule paling bangang aku pernah jumpe. krang pkcik guna jala.
16)+2) pertandingan memancing dilanjutkan selama 2 jam sebab xder sorang pon dpt ikan .. -> rule yg sengal aku pernah jumpe.. baek dilanjutkan sampai malam pon xpe, bak kate abg dari kampung pt haji rais.. hahaha

para peserta mengeluh termasuk aku tentang nie sebab baek depa xyah wat rule.. kan senang.. pertandingan memancing nie agak2nya terlebih over kot oleh ajk tu.. suke hati depa jer.. yuran sebelum pertandingan memancing bg pelajar uthm sama dgn pemancing luar uthm.. bile masa depa tukar rule nie.. agak2nyer malam sebelum pertandingan tu kot.. aku nie dapat ikan baung kecil pon x dikira.. baik buat banner ' pertandingan memancing DI uthm UNTUK ikan-ikan besar sahaja' hah. nie patutnyer sesuai.. at least pon patot dikira sebab xder org yg dpt ikan dari jam 9 pagi sampai 2 petang.. aku balik ke kolej sebab boring gler ramai pemancing senior dah balik.. yg tinggal hanyalah org2 yang ingin menunggu dan memancing 2 jam lagi.. (memancing tu agak2 lah, solat jgn tinggal) ajk x ambil perhatian langsung sebab nk depa cari pemenang.. keputusan pertandingan aku x tau sebab aku balik kul 2. korang tanyelah pada ajk pertandingan tu.. hahaha
wassalam...


lokasi pertandingan memancing

farhan dengan tayar motosikal aku( untuk apa)

APABILA H1N1 DIPERKATAKAN

At » Thursday, August 06, 2009 // 0 Comments »
Hhurm.. agak2nya hujah2 aku sebelum nie telah didengari dan dibaca oleh UTHM.. cadangan supaya pemberian topeng penutup hidung telah diedarkan. cuma pemeriksaan kesihatan secara besar-besaran tidak dilakukan.. kekuranagn bajet kot.. almaklumlah konvo nie pon pakai banyak duit..

Sekali lagi persoalan nya status H1N1 di UTHM.. pegawai2 pusat kesihatan universiti tidak mahu mengeluarkan kenyataan dan juga butiran tentang H1N1.. mungkin untuk menenang kan keadaan sebelum KOnvo ni.. MAybe lepas konvo, UTHM akan ditutup awal seminggu dari tarikh asal..
KOnvo2... setiap kali ade konvo, gerai pon mula berdiri.. apabila gerai berdiri, mulalah pelajar2 datang membelanjakan diri.. so.. ptptn pon abis dibelanjakan kepada sipeniaga.. kepada pelajar2 UTHM, anda simpan duit untuk raya.. hahahaha..


Malam nifsu syaaban

At » Thursday, August 06, 2009 // 0 Comments »

assAlamuAlaikum..
bersyUkur ke hAdrat Allah s.w.t kerAna dipanjAngkan umur sehinggA sAat ini
mAlam ni merupAkan 15 nifsU syAabAn mengikut tAkwim islAm
hAri nifsu syAaban merupAkan hari dimAna bUku cAtatan amAlan kitA selAma setAhun diAngkat ke lAngit dAn digAnti dengAn bukU cAtatAn yAng bAru.cAtatan pertAma akAn dicAtAtkan bermUla sebAik sahAja mAsuk wAktu mAgrib syAaban bermUla 14hb syA`abAn sebAik mAsuk waktu mAgrib

amAlan ibAdah hAri nifsU syAaban iAlah
1)selepAs solAt mAgrib (15 syAaban,mAlam)
solAt sunAt nifsU syAaban,2 rAakat
rAkaat 1:al-fAtihah +surAh al-qadAr 1x
rAkaat 2:al-fAtihAh+surAh al-ikhlAs 3x

2)membAca yAssin 3x selepAs mAgrib
pertAma:mohOn pAnjAng umUr
keduA:rezeki yAng hAlal
ketigA:mohOn ditetApkan imAn

bAca istighAr 11x dAn selAwat 11x
bAca doA nifsu syAaban
bAca surAh al-ikhlas 1000x
puAsa pAda siAng hAri

MEREBAKNYA H1N1 DI UTHM

At » Wednesday, August 05, 2009 // 0 Comments »
MINGGU INI..
rasenya dah banyak member2 kene wabak H1N1 di uthm.. kenapa pihak universiti x mengambil berat masalah ini.. sebabnya
1) konvo uthm dah nak dekat
2)program2 uthm,MPP dan juga program luar sedang dijalankan.
3)mereka kata, pesakit-pesakit ini cume 'suspect H1N1' sahaja.
4)cuti lagi 2 minggu, so semua schedule akademik, program kendalian uthm x boleh ditunda.
5)tiada pihak luar yang datang untuk mengambil langkah2 pencegahan seperti pemberian topeng penutup pernafasan secara percuma/berbayar. Pemeriksaan kesihatan percuma/berbayar.
6)pihak MPP tidak turun ke kolej2 kediaman untuk bertemu dengan pelajar2 untuk 'survey' bilangan pelajar yang ade simptom H1N1.
7)Belum ada kematian disekitar Batu Pahat yang boleh menyebabkan pihak universiti mengambil/melihat secara serius tentang masalah ini.

MINGGU DEPAN
-perlaksanaan akan berlaku sebabnya salah seorang classmate dikurantinkan di hospital Batu Pahat. ini tidak termasuk kes2 lain yang serupa.
-UTHM akan bercuti seminggu lebih awal selepas tamatnya konvokesyen uthm ke 8.

PANDANGAN/LANGKAH2
-langkah2 seperti mengedarkan risalah dikalangan pelajar tidak berkesan langsung.. kerana aku pon bukannyer baca sangat ape yg dia tulis.. just kertas..
-pemeriksaan percuma tiada, walaupun pelajar2 UTHM telah MEMBAYAR turan PERKHIDMATAN setiap semester.
-pemberian/pengedaran topeng penutup pernafasan secara besar-besaran belum ada lagi.. siapa nak ambik, silalah pergi ke Pusat Perubatan Universiti PKU.
-pelaksanaan langkah2 untuk memastikan pelajar2 yang menghidap simptom H1N1 untuk pulang ke kampung untuk bercuti memang disarankan.

KESIMPULAN
kepada mereka yang belum dijangkiti H1N1, sila pastikan anda menjaga diri anda sendiri.. H1N1 akan ber'transformasi' menjadi satu wabak dimana ia berupaya mengubah sel2 sifatnya kepada yang lebih bahaya seperti sifat2 sel virus HIV.. ini kot yang aku rase.. rasenye salah.. hahaha..

the latest things make me happy..

At » Tuesday, August 04, 2009 // 0 Comments »
hurm.. minggu ni aku tukar hp baru.. wahh.. abish ptptn aku kene tolak dgn yuran universiti, yuran kolej, yuran bla bla bla.. itu blom lagi kene tolak dgn hp.. agak2 nye time raya nanti duit aku dalam akaun tinggi rm20.00..
sebelum cuti semester maybe nk bawak krete aku untuk angkut barang2 dari rumah ke kolej.. rice cooker, baldi, bla.bla.bla.. sebabnyer time puase nanti senang lah aku nk bersahur.. not with 'baldi', but i will get hot rice.. masak dalam bilik.. malas nk pg beratur di cafe pastu makan dpn org ramai..
minggu ni waktu blaja makin free.. boleh lar aku wat xsignment n study skit untuk ujian.. but, makin hari makin malas sebenarnye nk buka buku.. huk3

My videos. Featured videos.

Networkedblogs

MY style 2010

MY style 2010

My photos. Now you know me.

Time

Browse Flickr

My lifestream. Stay updated with me.

my twEETer

My favblog. Feeds from them.

    I am the

    Photobucket